Zloženie: pohánkové vločky
Pohánka si zachováva svoje cenné živiny aj po odlupovaní. Je bohatý na vlákninu, ktorá pomáha nielen tráveniu a zmierňuje ťažkosti so zápchou, ale je prospešná aj pri problémoch s cukrom alebo cholesterolom. Pohánka je bohatá na aminokyselinu nazývanú metionín, ktorá má ochranný účinok na pečeň. Obsahuje tiež významné množstvo lyzínu, ktorý je pre cereálie menej typický. Je veľmi cenným zdrojom vitamínov a minerálov. Je potrebné zdôrazniť obsah kyseliny listovej, horčíka, draslíka a zinku a obsah vitamínov B je podobný ako v obilninách. Vďaka obsahu antioxidantov a flavonoidov má úlohu v prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Okrem toho obsahuje látku zvanú rutina, ktorá posilňuje steny kapilár a zlepšuje krvný obeh. Môže tiež hrať úlohu pri regulácii krvného tlaku.
Použitie: Pohánkové vločky mäknú mimoriadne rýchlo. Nie je potrebné varenie, stačí zaliať horúcou vodou a kaša je hotová za 2 - 3 minúty. Je tiež vynikajúci v zmesi s ochuteným karobovým práškom, čerstvým alebo sušeným ovocím, vlašskými orechmi a musli. Pohánkové vločky sa nemôžu jesť len ako kaša. Dá sa z neho pripraviť aj plnená zelenina, fašírky alebo dokonca syrové koláče. Ak chcete pripraviť skutočne špeciálnu, chrumkavú strúhanku, pohánkové vločky môžu byť stále dobrou voľbou.
Obsah živín (v 100 g):
Energetická hodnota: 1479 kJ / 353 kcal
Tuk: 1,74 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,3 g
Sacharidy: 75,31 g z toho cukor: 0,1 g
Bielkoviny: 8,24 g, Soľ: 0,005 g
Miesto pôvodu: Slovensko.
Nový komentár