Ovsené vločky sa vyrábajú zo starostlivo vybraných celých zŕn ovsa. Oproti svojmu názvu nie je vo vločkách, ale vyrába sa parou a následným sploštením, takže všetky cenné živiny zostávajú v ovsených vločkách a na rozdiel od iných obilných vločiek nezvyšuje rýchlo hladinu cukru v krvi.
Zaujímavosť: V Spojených štátoch je 29. október vyhlásený za Národný deň ovsených vločiek, aby ľudí upozornil aj na priaznivé účinky ich obľúbeného raňajkového jedla na zdravie.
Dôležitosť, účinky: Ovsené vločky obsahujú najväčšie množstvo komplexných sacharidov, ktoré sa pomaly vstrebávajú a nezvyšujú náhle hladinu cukru v krvi. Pomáhajú tomu aj bielkoviny a vláknina, takže ovsené vločky sa môžu konzumovať aj pri problémoch s krvným cukrom. Ovsené vločky vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú predchádzať zápche a znižujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva. Vo vode rozpustné vlákniny nazývané beta-glukán hrajú dôležitú úlohu pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi. Ďalšou výhodou je, že vlákna zvyšujú pocit sýtosti, čím predlžujú čas ďalšieho jedla a znižujú dávku, ktorá sa má skonzumovať. V prípade diéty stojí za to využiť túto prospešnú vlastnosť ovsených vločiek.
Ovsené vločky obsahujú niektoré účinné látky, ktoré zohrávajú úlohu pri znižovaní krvného tlaku, preto sa tiež oplatí zahrnúť ich do jedálnička na vysoký krvný tlak, najmä ak je tiež potrebné chudnutie. Obsah antioxidantov v ovse má úlohu pri zmierňovaní svrbenia, zmierňovaní zápalov a tiež prispieva ku kráse pokožky.
Neodporúča sa pre ľudí citlivých na lepok! Aj keď ovos a výrobky z neho neobsahujú lepok, často sa pestujú a spracúvajú spolu s pšenicou, ražou a jačmeňom, takže môžu byť ľahko kontaminované lepkom. Ak ste citliví na lepok, môžete si kúpiť ovsené vločky bez lepku.
Použitie: Najčastejšie sa konzumuje ako kaša a takmer každý má svoju obľúbenú, najrýchlejšiu, najjednoduchšiu, najmenej neumytú metódu a dochucovadlo. Dávka cca. Zodpovedá to 25 - 30 g ovsenej vločky, ktorá sa za stáleho miešania varí v jeden a pol až dvojnásobnom množstve vody alebo rastlinného mlieka po dobu 5 - 10 minút. Druhou najjednoduchšou metódou je namočiť cez noc do rovnakého množstva tekutiny a ráno opäť zohriať. Dochucovanie môže obmedziť iba naša fantázia, dá sa pripraviť na sladko, na slano, sušiť alebo sviežo s ovocím, kokosovými lupienkami, karobovým práškom, ale dá sa konzumovať aj v naturáliách.
Z ovsených vločiek sa často vyrábajú koláče a sušienky, ale je možné ich primiešať aj do fašírok, plniek a je vhodné na cesto.
Zloženie: ovsené vločky
Obsah živín (v 100 g):
Energetická hodnota: 1566 kJ / 372 kcal
Tuk: 7 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 1,3 g
Sacharidy: 59,1 g, z toho cukor: 1,1 g
Bielkoviny: 13 g
Soľ: 0,03 g
Uchovávajte na chladnom a suchom mieste!
Produkt sa tiež vyrába v závode, ktorý spracováva sóju, lepok, zeler a olejniny.
Krajina pôvodu: Spojené kráľovstvo.
Nový komentár