Dôležitosť, účinky: Rovnako ako iné sadenice, aj klíčky lucerny sú bohaté na vitamíny (K, C) a minerály, ako je kyselina listová a horčík. Jeho energetický obsah je veľmi nízky.
Zárodok lucerny semena obsahuje kanavanín, látku, ktorá je potenciálne toxická a potláča imunitný systém. Ten sa počas vývoja a ekologizácie klíčku z veľkej časti premení na neškodnú aminokyselinu arginín. Nevýhodou tohto procesu je, že choroboplodné zárodky medzitým zhorknú. Našťastie množstvo konzumovaného „jedného šalátu“ za deň je oveľa väčšie ako množstvo, ktoré spôsobuje príznaky otravy a autoimunitných ochorení, takže ak ho nespotrebujeme príliš veľa, nemusíme sa báť poškodenia zdravia.
Postup klíčenia: Semená namočte na noc. Ráno z nich vypustite vodu, umyte semená a hrniec odložte na tmavé miesto. Opláchnite semená najmenej dvakrát denne (ráno, večer), potom nestojte vo vode. Vyliahnuté klíčky je možné konzumovať po 3 - 4 dňoch. Zárodky by sa mali skladovať v chlade, inak budú hniť.
Použitia: Vyliahnuté klíčky sa môžu jesť samotné, ako šalát, v sendvičoch, ako zelená obloha alebo ako súčasť surového nápoja.
Zloženie: semená lucerny *
* = Z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
Produkt je tiež balený v závode, ktorý spracováva sóju, lepok, zeler, horčicu a sezamové semienko.
Uchovávajte na chladnom a suchom mieste!
Krajina pôvodu: Taliansko
Nový komentár