Čierne sezamové semienko je na rozdiel od svojho bieleho príbuzného nelúpané a je bežnejšie na Ďalekom východe. Má silnejšiu arómu.
Význam, účinky: Čierne sezamové semiačka majú výrazný obsah tuku a priaznivé zloženie. Skladá sa hlavne z mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Významný je aj jeho obsah vlákniny. Tieto živiny môžu spoločne prispievať k celistvosti a kráse kardiovaskulárneho systému, trávenia a pokožky. Sezamové semiačka sú tiež bohaté na množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov, ktoré môžu hrať úlohu napríklad pri prevencii osteoporózy.
Použitie: Najčastejšie sa používa na zdobenie domácich chlebov a pečiva. Môže sa buď zamiešať do cesta, alebo sa môže posypať navrch. Jemným opekaním môžeme zvýrazniť jeho arómu, ktorá ozvláštni aj obyčajnú hamburgerovú žemľu.
Môže sa tiež miešať do krémov, polevy a zeleninového jogurtu.
Zloženie: čierne sezamové semiačka
Obsah živín (v 100 g):
Energetická hodnota: 2397 kJ / 573 kcal
Tuk: 49,66 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 6,96 g
Sacharidy: 23,45 g z toho cukor: 0,3 g
Bielkoviny: 17,73 g, Soľ: 0,0275 g
Uchovávajte na chladnom a suchom mieste!
Produkt je tiež balený v závode, ktorý spracováva sóju, lepok, zeler, horčicu a sezamové semienko.
Krajina pôvodu: India.
Nový komentár