Dôležitosť, účinky: Ľanové semienko má vysoký obsah tukov, ktorý je daný hlavne esenciálnymi omega-3 mastnými kyselinami. Z nich treba vyzdvihnúť kyselinu alfa-linolénovú, ktorá môže pomôcť predchádzať ateroskleróze, zmierňovať zápaly a pomáhať pri fungovaní mozgu. Jeho pravidelná konzumácia sa odporúča najmä tým, ktorí nejedia ryby a chcú si prirodzene doplniť omega-3 mastné kyseliny.
Veľmi významný je tiež obsah vlákniny v jadre. Obsahuje tiež vo vode rozpustnú a vo vode nerozpustnú vlákninu, ktorá prispieva inak k zdravému tráveniu. Dajte si však pozor, aby ste s ním nepili veľa tekutín.
Pamätajte, že výživné látky z ľanového semena môže telo použiť iba vtedy, ak je semeno žuvané alebo mleté, inak bude tráviacim systémom prechádzať iba ako „balastný materiál“ - aj keď v prípade zápchy môže byť účinnou pomocou.
Použitie: Ľanové semiačka sa zvyčajne považujú za dekoratívny prvok, ktorým obvykle posypeme domáce pečivo a pečivo, ale môžeme ich dokonca rozmixovať na strúhanku.
Môže sa konzumovať samostatne, buď vcelku alebo na zemi. Odporúčané denné množstvo je 1 - 2 čajové lyžičky, ktoré je potrebné zapiť najmenej 1 pohárom vody. Môžeme ho tiež zamiešať do našej kaše, zeleninového jogurtu alebo ním obohatiť šalátový dresing.
Zloženie: ľanové semienko *
* = Z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
Obsah živín (v 100 g):
Energetická hodnota: 1972 kJ / 471 kcal
Tuk: 30,9 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 3 g
Sacharidy: 5,9 g z toho cukor: 0,1 g
Bielkoviny: 28,8 g, Soľ: 0,015 g
Uchovávajte na chladnom a suchom mieste!
Krajina pôvodu: India
Nový komentár