Hľuzy tapioky nie sú surové na ľudskú konzumáciu, ale po spracovaní nie sú produkty dostupné v obchodoch problémom. Väčšinou sa používa vo forme perál a práškov, ale používa sa na výrobu krmiva pre zvieratá a pre vysoký obsah škrobu môže byť tiež surovinou pre textilný a papierenský priemysel. Je zaujímavé, že sa z neho vyrába aj lepidlo a alkohol. Taktiež zohráva významnú úlohu pri výrobe biopalív.
V niektorých krajinách sa konzumuje aj list rastliny, ktorý obsahuje oveľa širšiu škálu výživných látok ako hľuza.
Tapiokový škrob sa v Južnej Amerike používa na výrobu nekvasených chlebov podobných koláčom. Často sa používa v rôznych múčnych zmesiach, napríklad v spojení so semennými múčkami. Pretože je bez lepku, je častý aj v potravinách určených pre ľudí citlivých na lepok.
Dôležitosť, účinky: Tapiokový škrob obsahuje iba sacharidy (škrob). Zloženie vitamínov a minerálov nie je významné. S nízkym obsahom sodíka.
Bezlepkový.
Použitie: Tapiokový škrob je biely prášok bez chuti a zápachu, takže je vhodný na prípravu sladkých i slaných jedál akejkoľvek príchute. Vynikajúci na zahustenie hladkých omáčok a zeleniny bez hrudiek.
Bezlepkové pečivo a pečivo vyrobené z tapiokového škrobu majú príjemnejšiu textúru a podobajú sa bežným výrobkom.
Zloženie: tapioka
Obsah živín (v 100 g):
Energetická hodnota: 1456 kJ / 348 kcal
Tuk: 0,03 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 87 g z toho cukor: 0 g
Bielkoviny: 0,05 g, Soľ: 0,22 g
Uchovávajte na chladnom a suchom mieste!
Krajina pôvodu: Thajsko.
Nový komentár