Hľuzy tapioky nie sú surové na ľudskú konzumáciu, ale po spracovaní nie sú produkty dostupné v obchodoch problémom. Väčšinou sa používa vo forme perál a práškov, ale používa sa na výrobu krmiva pre zvieratá a pre vysoký obsah škrobu môže byť tiež surovinou pre textilný a papierenský priemysel. Je zaujímavé, že sa z neho vyrába aj lepidlo a alkohol. Taktiež zohráva významnú úlohu pri výrobe biopalív.
V niektorých krajinách sa konzumuje aj list rastliny, ktorý obsahuje oveľa širšiu škálu výživných látok ako hľuza.
Korálka tapioky je vyrobená z hľúz tapioky bez pridania prísad. Je obľúbenou ingredienciou v juhovýchodnej Ázii, najmä do dezertov, a používa sa na špeciality, ako je bublinkový čaj.
Dôležitosť, účinky: Tapioka obsahuje hlavne sacharidy, škrob, vlákninu len vo veľmi malom množstve, takže jej glykemický index je vysoký, rýchlo zvyšuje hladinu cukru v krvi. Vďaka tomu je vhodný na rýchly energetický prírastok (pre športovcov), ale neodporúča sa pre tých, ktorí chcú schudnúť. Z rovnakého dôvodu by sa malo vyhnúť cukrovke.
Obsahuje malé množstvo bielkovín a jeho obsah tuku je zanedbateľný. Zloženie vitamínov a minerálov nie je nijako zvlášť významné. S nízkym obsahom sodíka.
Tapioka je samozrejme bezlepková potravina, takže aj tí, ktorí sú na lepok citliví, ju môžu bez obáv konzumovať. Taktiež neobsahuje laktózu, takže sa môže používať pri laktóze a bezmliečnych diétach.
Použitie: Tapiokové perly vám väčšinou prídu na myseľ v podobe pudingu z tapioky, ktorý sa dá konzumovať nielen samotný, ale aj ako krém na koláče a koláče, ale môže byť aj ozdobným prvkom pre špeciálnejšie jedlo. Vďaka svojej schopnosti absorbovať vodu sa dá použiť aj ako zahusťovadlo alebo ho možno použiť aj do polievkových tampónov (vyzerá dobre v ovocnej polievke).
Ak chcete vyrobiť tapiokový krém, najskôr namočte perly tapioky do vody alebo rastlinného mlieka na 10-15 minút, potom podľa potreby okoreňte, duste ich za stáleho miešania, kým nezhustnú (asi 10-15 minút). Nechajte vychladnúť v malých miskách.
Vďaka neutrálnej chuti tapioky sa z nej dá pripraviť sladký aj slaný puding. Chutné s čerstvým šťavnatým ovocím.
Nabudúce chceme našich hostí prekvapiť skutočne špeciálnym, ale zároveň veľmi jednoduchým nápojom, ktorý im pripravíte bublinkový čaj s tapiokovými perlami! Korálky tapioky stačí namočiť do čierneho alebo výrazne zafarbeného ovocného čaju a potom nechať korálky napučať a nabrať farbu čaju. Napučané perličky sa potom premyjú studenou vodou, prefiltrujú sa a dobre sa pretrepú v trepačke alebo, ak to nie je možné, v murárskej banke. Podávame v ozdobnom sklenenom pohári s hustou bambusovou slamou.
Zloženie: tapiokový škrob
Obsah živín (v 100 g):
Energetická hodnota: 1516 kJ / 356 kcal
Tuk: 0,1 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,03 g
Sacharidy: 88,4 g z toho cukor: 0 g
Bielkoviny: 0,56 g, Soľ: 0,03 g
Uchovávajte na chladnom a suchom mieste!
Krajina pôvodu: Thajsko
Nový komentár