Semená quinoa sú pokryté špeciálnou látkou zvanou saponín, ktorá sa používa na zabránenie prístupu hmyzu a vtákov (prirodzená kontrola). Táto ochranná vrstva chutí trochu horko, preto je vhodné si oči pred použitím dôkladne umyť.
Dôležitosť, účinky: Obsah bielkovín v quinoy je vysoký a ich aminokyselinové zloženie je tiež priaznivé, bohaté na esenciálne aminokyseliny, ako sú metionín, lyzín a cystín.
Vláknina má priaznivý vplyv na činnosť čriev, pomáha prekonávať sťažnosti na zápchu.
Quinoa je bohatá na draslík, horčík, vápnik, železo a fosfor. Medzi vitamínmi sú vitamíny skupiny B a vitamín E.
Diabetici, ľudia rezistentní na inzulín, dietujúci, pacienti s kardiovaskulárnymi problémami a pacienti s migrénami a tráviacimi ťažkosťami by tiež mali do svojej stravy zahrnúť quinoa. Pretože quinoa neobsahuje lepok, má miesto aj v bezlepkovej diéte.
Použitie: Po dôkladnom umytí varte v dvojnásobnom množstve horúcej vody po dobu cca. 15 minút.
Môže sa jesť ako príloha, kaša, pridávať sa do šalátov a môže sa použiť aj ako základ dezertov. Pretože chutí v podstate neutrálne, dá sa pripraviť ako na sladko, tak aj na slano.
Zloženie: quinoa
Obsah živín (v 100 g):
Energetická hodnota: 1645 kJ / 392 kcal
Tuk: 6,9 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 1,2 g
Sacharidy: 63,9 g z toho cukor: 1,5 g
Bielkoviny: 15 g, Soľ: 0,05 g
Uchovávajte na chladnom a suchom mieste!
Krajina pôvodu: Spojené kráľovstvo
Nový komentár