Dôležitosť, účinky: Preso má vďaka komplexnému obsahu uhľohydrátov nízky glykemický index, takže ho možno zaradiť do stravy diabetikov, rezistentných na inzulín a dietujúcich. Jeho vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie, zvyšuje sýtosť a tiež pomáha znižovať ťažkosti s nadúvaním. Aminokyselinové zloženie jeho bielkovín je ideálne, najmä obsah metionínu a cysteínu, ktoré majú ochranný účinok na pečeň, preto sa konzumácia prosa odporúča aj pri pečeňových problémoch a môže byť dobrá pri zápalových ochoreniach (bronchitída, zápal obličiek, zápal pľúc).
Proso má o niečo vyšší obsah tuku ako iné obilniny (toto by sa malo brať do úvahy počas skladovania, pretože je viac zatuchnuté - možno by stálo za to skladovať ho v chladničke). Jeho zloženie mastných kyselín je prospešné, pretože obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny (kyselina linolová), ktoré pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu a zvyšovať hladinu „dobrého“. Okrem toho majú úlohu v prevencii nádorov a pri liečbe kardiovaskulárnych problémov.
V porovnaní s ostatnými zrnami má vynikajúci obsah vitamínov a minerálov. Významné zdroje vitamínov skupiny B, zinku, horčíka, kyseliny listovej, železa a kremíka. Prispievajú k celistvosti nervového systému, kostí, kože, vlasov a nechtov.
Obilie s hrejivým účinkom.
Proso neobsahuje lepok, takže ho môžu bezpečne jesť aj ľudia citliví na lepok.
Použitia: Proso sa zďaleka nekonzumuje iba ako kuchár, obloha alebo kaša, má aj mnoho ďalších využití. Môže sa z neho pripraviť jediné jedlo, plnená zelenina, fašírky, koláče, lupienky, veľa dezertov a krémov.
Doba varenia cca. 20 minút. Absorbuje asi 2,5-násobné množstvo vody.
Zloženie: proso *
* = Z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.
Obsah živín (v 100 g):
Energetická hodnota: 1493 kJ / 357 kcal
Tuk: 3,9 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,9 g
Sacharidy: 68,7 g z toho cukor: 1,51 g
Bielkoviny: 10,6 g, Soľ: 0,0075 g
Uchovávajte na chladnom a suchom mieste!
Krajina výroby: Ukrajina
Nový komentár