Biela ryža nie je samostatnou odrodou, ale líši sa od hnedej ryže iba tým, že sa počas spracovania odstránia aj otruby a klíčky. Pretože sa tým tiež zníži obsah tuku v ryžových zrnkách, je možné takto získaný produkt uchovávať dlhšie, pretože nezateká.
Dôležitosť, účinky: Biela ryža obsahuje hlavne sacharidy vo forme škrobu, ktorý je cenným zdrojom energie.
Je ľahko stráviteľný, preto sa oplatí začať s kŕmením bielou ryžou varenou na mäkko s trochou korenia, napríklad po žalúdočnom ťažkosti.
Jeho glykemický index je vysoký, takže hnedá ryža je vhodnejšia v prípade cukrovky a inzulínovej rezistencie alebo počas diéty.
Použitie: Pred varením dôkladne opláchnite. Varte dvojnásobné množstvo vody, cca. Za 7-10 minút. Môže sa konzumovať ako príloha, kaša, rizoto, ale dá sa použiť aj na šaláty, plnené jedlá, rajnice, ako plnka do polievky a ako surovina na výrobu sladkostí.
Zloženie: jazmínová ryža *
* = Z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
Obsah živín (v 100 g):
Energetická hodnota: 1514 kJ / 355 kcal
Tuk: 0,7 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,18 g
Sacharidy: 81,1 g z toho cukor: 0,12 g
Bielkoviny: 6,1 g, Soľ: 0,085 g
Uchovávajte na chladnom a suchom mieste!
Krajina pôvodu: Taliansko
Nový komentár