Zaujímavé, trojuholníkové, sivohnedé semená majú zvláštnu arómu, ktorá môže byť zo začiatku zvláštna, ale so správnym korením je ľahké si na ne zvyknúť a milovať ich. Hodí sa k vlašským orechom a bazalke.
Pohánka pôvodne nebola obilninou (patrí do čeľade horkých bylín), ale stále sa jej veľmi podobá, čo sa týka vzhľadu, obsahovej hodnoty a použitia.
Dôležitosť, účinky: Pohánka je bohatá na vlákninu, ktorá nielen pomáha tráveniu a zmierňuje ťažkosti so zápchou, ale je prospešná aj pri problémoch s cukrom alebo cholesterolom. Jeho glykemický index je nízky, preto sa odporúča aj pre diabetikov, inzulínovú rezistenciu a ľudí v diéte.
Pohánka je bohatá na aminokyselinu nazývanú metionín, ktorá má ochranný účinok na pečeň. Obsahuje tiež významné množstvo lyzínu, ktorý je pre cereálie menej typický.
Je veľmi cenným zdrojom vitamínov a minerálov. Je potrebné zdôrazniť obsah kyseliny listovej, horčíka, draslíka a zinku a obsah vitamínov B je podobný ako v obilninách. Vďaka obsahu antioxidantov a flavonoidov má úlohu v prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Okrem toho obsahuje látku zvanú rutina, ktorá posilňuje steny kapilár a zlepšuje krvný obeh. Môže tiež hrať úlohu pri regulácii krvného tlaku.
Pohánka neobsahuje lepok.
Použitie: Za 20 minút uvarte asi dvojnásobné množstvo vody alebo zeleninovej šťavy.
Väčšinou sa konzumuje ako príloha alebo kaša, ale dá sa z nej pripraviť aj polievková knedľa, fašírky a dá sa z nej pripraviť plnená zelenina.
Z korenia sa k tomu výborne hodí bazalka a kari.
Zloženie: pohánka *
* = Z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
Energetická hodnota: 1436 kJ / 343 kcal
Tuk: 3,4 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,7 g
Sacharidy: 71,5 g z toho cukor: 0 g
Vláknina: 10 g Bielkoviny: 13,3 g Soľ: 0,01 g
Uchovávajte na chladnom a suchom mieste!
Krajina pôvodu: Čína, Poľsko, Ukrajina, Nemecko.
Nový komentár