Hnedá ryža nie je samostatnou odrodou, ale líši sa od bielej ryže iba tým, že po šúpaní zanecháva vrstvu bohatú na cenné živiny (otruby a klíčky).
Dôležitosť, účinky: Vďaka obsahu škrobu v hnedej ryži je významným zdrojom energie. Vlákna v ňom spomaľujú vstrebávanie sacharidov, takže jeho glykemický index je nižší, preto sa diabetikom odporúča jesť namiesto bielej ryže hnedú. Vlákna navyše pomáhajú aj črevnej funkcii.
Hnedá ryža má vyšší obsah bielkovín ako biela verzia a obsahuje aj viac tuku. Obsahuje dosť významné množstvo vitamínov skupiny B (okrem B12), mangánu, fosforu a železa, ale má nízky obsah sodíka.
Použitie: Pred varením dôkladne opláchnite. Varte v 2,5 - 3-násobnom množstve vody, cca. Za 40-50 minút. Môže sa konzumovať ako príloha, kaša, rizoto, ale dá sa použiť aj na šaláty, plnené jedlá, rajnice, ako plnka do polievky a ako surovina na výrobu sladkostí.
Zloženie: hnedá ryža *
* = Z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva HU-ÖKO-01
Skontroloval: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Obsah živín (v 100 g):
Energetická hodnota: 1490 kJ / 352 kcal
Tuk: 2,68 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,54 g
Sacharidy: 72,7 g z toho cukor: 1 g
Bielkoviny: 7,5 g Soľ: 0,01 g
Uchovávajte na chladnom a suchom mieste!
Krajina pôvodu: Taliansko
Nový komentár