Bezfarebná kryštalická látka, ktorá svojím vzhľadom pripomína kryštalický cukor. Ľahko rozpustný vo vode. Ľahké, jednoduché, široko používané.
Výhody: Ovocný cukor je sladší ako trstinový cukor, takže ho stačí menej. Zvyšuje hladinu cukru v krvi pomalšie a na svoju potrebu nevyžaduje inzulín.
Nevýhody: Obsahuje rovnaký počet kalórií ako trstinový a repný cukor. Môže zvýšiť hladinu tukov v krvi a kyseliny močovej, zvýšiť obezitu a predisponovať k obličkovým kameňom. Konzumácia diabetikmi sa neodporúča, pretože zvyšuje riziko aterosklerózy, na ktorú sú diabetici aj tak náchylnejší. Pri dávkach nad 50 g môže spôsobiť problémy s trávením (hnačky, nadúvanie)
Fruktóza konzumovaná v prírodnej forme (napr. V ovocí) nemá také negatívne účinky a v prípade malého množstva môže byť fruktóza použitá aj na sladenie.
Použitie: Vhodné na sladenie koláčov a sladkostí. Dajte pozor, aby ste nepoužili menej ako kryštálový cukor a nekonzumovali ho veľké množstvo naraz.
Namiesto toho použite na sladenie tekutín iný druh sladidla.
Zloženie: fruktóza
Obsah živín (v 100 g):
Energetická hodnota: 1700 kJ / 400 kcal
Tuk: 0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 100 g z toho cukor: 100 g
Vláknina: 0 g, Bielkoviny: 0 g, Soľ: 0 g
Uchovávajte na chladnom a suchom mieste!
Krajina pôvodu: Turecko
Nový komentár