Dôležitosť, účinky:
Energetický obsah datlí je väčšinou daný cukrom, ale obsahuje aj malé množstvo bielkovín a jeho obsah tuku je zanedbateľný. Obsahuje tiež niekoľko dôležitých vitamínov, antioxidantov a minerálov, ako aj pomerne značné množstvo vlákniny v porovnaní s iným ovocím.
Vďaka obsahu cukru môžu byť datle užitočným a prirodzeným zdrojom energie napríklad pre športovcov alebo ťažkých fyzických pracovníkov, ktorí potrebujú viac energie ako je priemer. Ľudia so sladkými ústami, ktorí doteraz „hrešili“ s čokoládou, cukríkmi alebo sušienkami, môžu tiež chcieť prejsť na rande, pretože to môže do ich tela priniesť nielen prázdne kalórie, ale aj užitočné živiny.
Vlákniny v ďatlách majú dobrý vplyv na trávenie. V prípade zápchy stojí za to žuť niekoľko očí.
Použitie:
Sušené datle sa dajú konzumovať aj samotné, každopádne veľká pochúťka. Dá sa ale použiť aj na pečenie a varenie, môže to byť surovina do šalátov, predjedál a hlavných jedál, omáčok, nielen dezertov. Mnohé jedlá z Blízkeho východu sú bez toho nemysliteľné.
Jesenný miešaný šalát sa dá ozvláštniť pár datlami do očí. Ak chcete potešenie ešte vylepšiť, pridajte trochu balzamikového octu, ktorý sa k sladkosti ďatle hodí veľmi dobre.
V prípade dezertov pripravovaných s datľami znížte množstvo pridaného cukru kvôli sladkosti ovocia. V niektorých prípadoch môže byť cukor úplne vynechaný, pretože samotný dátum vám môže dať požadovanú sladkú chuť. Vďaka tomu sú pokrmy oveľa zdravšie a majú nižšiu energiu.
Zloženie: datle
Obsah živín (v 100 g):
Energetická hodnota: 1450 kJ / 341 kcal
Tuk: 0,03 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny: 0 g
Sacharidy: 81,9 g
- z toho cukor: 67,4 g
Bielkoviny: 2,2 g
Soľ: 0,8175 g
Uchovávajte na chladnom a suchom mieste!
Krajina pôvodu: Irán.
Bezlepkový
Nový komentár