Panel používateľa

Természet áldása - Kokosový tuk 1000ml

Természet áldása - Kokosový tuk 1000ml

Hodnotenie produktu: Zatiaľ bez hodnotenia. Buďte prvý!

Vaše hodnotenie:

Nehydrogenovaný kokosový olej neobsahuje transmastné kyseliny, ktoré sú mimoriadne škodlivé.

4,70 € s DPH

EAN: 5999884221173

Dostupnosť: Skladom

Vďaka šetrnej metóde výroby neobsahuje škodlivé katalyzátory, zvyškové rozpúšťadlá ani produkty rozkladu. Kokosový olej sa vyrába zo sušených kokosových semien, zvyčajne bez použitia chemikálií, mechanickým lisovaním.

Takto vyrobený olej je „panenský“ kokosový olej, ktorého vôňou a chuťou sú stále čerstvé kokosové orechy. Panenský olej sa zvyčajne čistí fyzikálnym procesom (RBD), výsledným olejom je „rafinovaný kokosový olej“ (potraviny a liekopis). Rafinovaný kokosový olej má neutrálnu chuť bez zápachu.

Rastlinné jedlé oleje sa hydrogénujú, aby sa zmenili ich technologické vlastnosti - hydrogenovaný rastlinný olej je menej zastaraný, dobre zmrazený, má dlhšiu trvanlivosť a pre lepšiu manipuláciu je tuhý pri izbovej teplote. Technologické vlastnosti kokosového oleja sú priaznivé aj bez hydrogenácie, preto je zriedka hydrogenovaný. (Hydrogenáciou vznikajú transmastné kyseliny). Vďaka svojmu zloženiu mastných kyselín (vysoký podiel mastných kyselín so strednou molekulovou hmotnosťou) sa zvyčajne stáva tekutým iba pri teplote asi 23 - 26 ° C, preto sa mu hovorí aj kokosový tuk.
(Hydrogenovaný kokosový olej má teplotu topenia nad 30 ° C.)

Chemicky stabilný, menej náchylný na napučiavanie, oxidovaný teplom, takže na rozdiel od iných rastlinných olejov sa dá použiť viackrát na vyprážanie (musí sa filtrovať!). Nevznikajú žiadne produkty rozkladu ani škodlivé karcinogény.

Zloženie mastných kyselín kokosového oleja je v porovnaní s ostatnými rastlinnými kuchynskými olejmi a jedlými tukmi mimoriadne špeciálne - obsahuje asi 90% nasýtených mastných kyselín, čo je cca. 50% kyselina laurová. (Zloženie detského oleja a oleja z palmových jadier je zatiaľ podobné).
Nasýtené mastné kyseliny sú všeobecne nezdravé - ich trávenie zaťažuje organizmus,
na ich štiepenie sú potrebné enzýmy produkované žlčou a pankreasom, aby sa zvýšila hladina triglyceridov v krvi, čo zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Výnimkou sú glyceridy mastných kyselín s nízkym a stredným reťazcom, ktoré sú najbežnejšími zložkami kokosového oleja. Na ich trávenie nepotrebujú enzým (lipázový enzým štiepi dve extrémne molekuly mastných kyselín s dlhým reťazcom) a vstrebáva sa priamo do pečene a dodáva bunkám okamžitú energiu. Takže kokosový olej je ľahko stráviteľný.

Predpokladá sa, že kokosový olej posilňuje imunitný systém. Táto vlastnosť pravdepodobne súvisí s prítomnosťou kyseliny laurovej a kyseliny kaprínovej.
Tieto dve látky sa nachádzajú aj v materskom mlieku, o ktorom sa už dlho preukázalo, že hrá zásadnú úlohu pri ochrane dieťaťa pred rôznymi infekciami, patogénmi, baktériami, vírusmi a plesňami v prvom roku života.

Okrem jedlého použitia je kokosový olej vynikajúci aj na starostlivosť o pokožku!
Napriek všetkým svojim dobrým vlastnostiam odporúčame okrem kokosového oleja na konzumáciu aj konzumáciu iných kvalitných, za studena lisovaných rastlinných olejov, pretože kokosový olej neobsahuje všetky tzv. esenciálna mastná kyselina.

Nový komentár

* (Povinné)

Prihlásenie