Tradičná čínska medicína považuje ovocie lítium (bobule goji) za zosilňovač jin a má tiež veľký význam pri zachovaní zdravia v kórejčine, japončine a tibete.
Používa sa tiež surový, vo forme džúsu alebo vína, namočený v čaji a tiež ako tinktúra. V čínskej kultúre sa používa už 5 000 rokov a predpokladá sa, že niekto, kto prejde dlhou cestou, by nemal jesť liči, pretože to môže mať vplyv na sexuálny apetít.
Podľa moderných výskumov obsahuje významné množstvo betakaroténu a zeaxantín v ňom je flavonoid, ktorý sa tiež podieľa na štruktúre oka.
V Číne sa kladie väčší dôraz na prevenciu, preto sa pravidelne používa na každodenné varenie, napríklad na sušenie ryžových jedál, varenie polievok, namáčanie do čaju alebo ich pečenie do koláčov ako hrozienka.
Nový komentár