Természet áldása - Kokosový tuk 500ml

Természet áldása - Kokosový tuk 500ml

Hodnotenie produktu: Zatiaľ bez hodnotenia. Buďte prvý!

Vaše hodnotenie:

Takto vyrobený olej je „panenský“ kokosový olej, ktorý stále vonia a chutí po čerstvom kokosovom orechu. Panenský olej sa typicky čistí fyzikálnym procesom (tzv. RBD), pričom výsledným olejom je „rafinovaný kokosový olej“ (potravinové a liekopisné označenie). Rafinovaný kokosový olej má neutrálnu chuť bez zápachu.

2,56 € s DPH

EAN: 5999884221166

Dostupnosť: Skladom

Vďaka šetrnej metóde výroby neobsahuje škodlivé katalyzátory a zvyšky rozpúšťadiel ani produkty rozkladu. Kokosový olej sa vyrába zo sušených jadier kokosového orecha, zvyčajne bez použitia chemikálií, mechanickým lisovaním.

Takto vyrobený olej je „panenský“ kokosový olej, ktorý stále vonia a chutí po čerstvom kokosovom orechu. Panenský olej sa typicky čistí fyzikálnym procesom (tzv. RBD), pričom výsledným olejom je „rafinovaný kokosový olej“ (potravinové a liekopisné označenie). Rafinovaný kokosový olej má neutrálnu chuť bez zápachu.

Kokosový olej, ktorý nie je hydrogenovaný, tiež neobsahuje transmastné kyseliny, ktoré sú mimoriadne škodlivé. Rastlinné jedlé oleje sa hydrogenujú, aby sa zmenili ich technologické vlastnosti - hydrogenovaný rastlinný olej je menej horký, dobre zmrazený, má dlhšiu trvanlivosť a je tuhý pri izbovej teplote, takže sa s ním dá lepšie manipulovať. Technologické vlastnosti kokosového oleja sú priaznivé aj bez hydrogenácie, preto je zriedka hydrogenovaný. (Transmastné kyseliny sa tvoria pri hydrogenácii). Vďaka svojmu zloženiu mastných kyselín (vysoký podiel mastných kyselín so strednou molekulovou hmotnosťou) sa zvyčajne stáva tekutým iba pri teplote okolo 23 - 26 ° C, preto sa mu hovorí aj kokosový tuk.
(Hydrogenovaný kokosový olej má teplotu topenia vyššiu ako 30 ° C.)

Chemicky stabilný, menej náchylný na horkosť a oxidáciu pôsobením tepla, preto ho na rozdiel od iných rastlinných olejov možno použiť viackrát na vyprážanie (musí sa filtrovať!), Neprodukuje produkty rozkladu ani zdraviu škodlivé karcinogény.

Zloženie mastných kyselín kokosového oleja je v porovnaní s ostatnými rastlinnými kuchynskými olejmi a jedlými tukmi mimoriadne špeciálne - obsahuje asi 90% nasýtených mastných kyselín, čo je cca. 50% z toho je kyselina laurová. (Detský olej a olej z palmových jadier majú zatiaľ podobné zloženie).
Nasýtené mastné kyseliny sú všeobecne nezdravé - ich trávenie zaťažuje organizmus,
ich štiepenie si vyžaduje enzýmy produkované žlčou a pankreasom na zvýšenie hladiny triglyceridov v krvi, čo zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Výnimkou sú glyceridy mastných kyselín s nízkym a stredným reťazcom, ktoré sú najpočetnejšou zložkou kokosového oleja. Na ich trávenie nepotrebujú enzým (lipázový enzým štiepi dve extrémne molekuly mastných kyselín s dlhým reťazcom) a vstrebávajú sa priamo v pečeni a dodávajú bunkám okamžitú energiu. Takže kokosový olej je ľahko stráviteľný.

Predpokladá sa, že kokosový olej posilňuje imunitný systém. Táto vlastnosť pravdepodobne súvisí s prítomnosťou kyseliny laurovej a kyseliny kaprínovej.
Tieto dve látky sa nachádzajú aj v materskom mlieku, o ktorom sa už dlho preukázalo, že hrá zásadnú úlohu pri ochrane dieťaťa pred rôznymi infekciami, patogénmi, baktériami, vírusmi a plesňami v prvom roku života.

Okrem jedlého použitia je kokosový olej vynikajúci aj na starostlivosť o pokožku!
Napriek všetkým svojim dobrým vlastnostiam sa okrem kokosového oleja odporúča konzumovať ako doplnok aj iné, kvalitné, za studena lisované rastlinné jedlé oleje, pretože kokosový olej neobsahuje všetky tzv. esenciálna mastná kyselina.

Nový komentár

* (Povinné)

Prihlásenie